De bouw van een draailier is als een zwangerschap-er is tijd nodig om een instrument te bouwen dan van elk ander verschilt, omdat ze elk afzonderlijk  gebouwd worden.

Om wat zicht op de bouw van een draailier te geven, stelt bouwer en speler Johan KAYAERT (Hoeilaart, België) me foto’s ter beschikking die hij maakt van alle etapes in de bouw van een draailier, die besteld werd door zijn vriend Marc VREBOS (Vilvoorde, België). Beide zijn oud-leerlingen van de draailierklas van Ruprecht NIEPOLD hield tussen 1999 en 2005 te Brussel.

Deze draailierklas startte door beginnelingen bijeen te brengen. Johan, die instrumentenbouw gitaar  leerde had toen een eerste instrument gebouwd. Marc had  een instrument van Kurt Reichmann (Duitsland)  dat al twintig jaar (!) in een kast lag. De kursus hielp hun draailier te leren spelen. Op de foto zie je hen hen tijdens de Zinnekesparade in Brussel in 2000 (Marc in ’t midden links, Johan in’t midden rechts).

Tijdens de cursus leren de cursisten ook hun instrument afstellen, wat niet gemakkelijk is, want functie en bouw van het instrument zijn niet eenvoudig.Een beetje zoals tijdens de renaissance , met de eerste publieke dissecties van het menselijke lichaam, die hielpen om inzicht te krijgen in de anatomie en de basis legden van de moderne geneeskunde, is men op het gebied van draailieren veroordeeld tot studie van afbeeldingen, zoals bijvoorbeeld tekeningen die later verschenen in de encyclopedie van Didier d’Alembert (1551-1777):

De bedoeling van deze bladzijden is deel te nemen aan de bouw van een draailier en zo haar inwendige anatomie te leren kennen.

Johan heeft reeds een tiental draailieren gebouwd, en heeft al wat ervaring, en Marc van zijn kant  wou wel een tweede draailier, ook al om van nabij de bouw van het instrument te kunnen volgen.

Geboren uit deze  samenwerking, willen deze pagina’s u uitnodigen deze geboorte mee te volgen-van conceptie tot eerste schreeuw.

Deze oefening wil in twee richtingen werken. Geef gerust uw opmerkingen, suggesties of raad over onderwerpen die in de tekst aangeduid zijn.

Vorige pagina

Volgende pagina


.