In ’t begin was er het hout....

En  gaan  we er een  klankkast voor een draailier mee bouwen. De klankkasten kunnen sterk veschillen in vorm, wil je een oud instrument copiëren , of  kies je liever voor een eigen of modern concept? Hier gaan we kiezen voor een instrument in bootvorm, dus met een lichaam als van een luit. Dit type werd sinds de 17de eeuw gebouwd , een hoogtepunt werd bereikt in de 18de en 19de eeuw bij de bouwers in Jenzat nabij Vichy , waar ganse generaties van bouwers bezig waren (Nigout, Texier, Pajot, Caillanthe , enz).

Hoe krijg je de duigen van 2-3mm ( hier afwisselend in esdoorn en notelaar) netjes in luitvorm? Daarvoor gebruiken we een pasvorm , met vooraan en achteraan reeds een stuk hout bevestigd. Op deze blokken zullen de duigen gekleefd worden. De duigen worden in de juiste vorm gezaagd en geschaafd, en vervolgens geplooid.

Tussen de duigen wordt een fijn laagje pallissander (donker hout) aangebracht ,en het geheel wordt over de pasvorm aan elkaar gelijmd.

We starten met de drie central gelegen duigen. Tijdens het drogen van de lijm wordt het geheel op zijn plaats gehouden met maskeertape en rekkers. Een voor een worden de duigen, 9 in totaal , aangebracht. (De hond die in het atelier van Johan woont, trekt zich hier duidelijk niets van aan,  die is meer gewoon.)

Eens alle duigen gelijmd is de klankkast klaar...

Vorige pagina

Volgende pagina


.